PREMIÉR: V asignačnej dani sa nebudú robiť tento rok žiadne zmeny

15.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) – V asignačnej dani pre mimovládne neziskové organizácie (MVO) sa nebudú robiť tento rok žiadne zmeny. Na dnešnom zasadnutí výboru pre MVO to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). "Platí novela zákona, že do roku 2020 sa to bude postupne znižovať až na úroveň 0,5 percenta. My sa toho nechceme dotýkať," potvrdil po stretnutí novinárom. Podľa súčasného systému môžu právnické osoby poukázať týmto organizáciám 1,5 percenta z dane z príjmov, a ak priložia vlastný dar vo výške 0,5 percenta, tak im môžu poukázať dve percentá z dane z príjmov.

K ďalším otázkam patrí znovuobnovenie Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, ktorú zrušil predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej. "Predstavitelia tretieho sektora sa domnievajú, že to bola dobrá platforma. Je to téma, pri ktorej sme pripravení vyjsť v ústrety tretiemu sektoru a opätovne ju vrátiť do života. Musíme iba rozhodnúť, kto z predstaviteľov vlády SR bude zastrešovať túto aktivitu a bude sa s predstaviteľmi tretieho sektora pravidelne stretávať," konštatoval Fico.

Neisté ostáva postavenie samostatného splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Pôvodnou predstavou súčasnej exekutívy bolo vytvorenie splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny a občiansku spoločnosť. "Zdá sa, že tu má tretí sektor iný názor a skôr by privítal, aby zostal samostatný splnomocnenec len pre občiansku spoločnosť. Budeme to musieť nejako rozlúsknuť, pretože je to otázka finančná aj kapacitná," dodal.

Premiér deklaroval, že v prípade, ak bude tretí sektor robiť to, čo sa od neho očakáva, tak bude mať otvorené dvere pri spolupráci s vládou. Ak chce vyvíjať politickú činnosť, tak by mali dať podľa neho skôr prednosť založeniu politickej strany. Zdôraznil, že od tretieho sektora sa neočakávajú čisto politické aktivity.

Podpredseda výboru pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac poznamenal, že predstavitelia mimovládnych organizácií by boli radi, keby sa do procesu financovania aktivít MVO z verejných zdrojov vniesla istá nezávislosť. "Aby sme opäť otvorili diskusiu o nepriamych finančných zdrojoch pre neziskové organizácie, akým je napríklad asignačný mechanizmus," priblížil s tým, že by organizácie, ktoré robia vo verejnom priestore, mohli získať istý objem peňazí aj nepriamo podporou súkromného darcovstva či dobrovoľníctva.
 

Vyberte región